Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Csányi akarja irányítani az ország agrárpiacát (is)
  2014-04-13 20:25:07, vasárnap
 
 
Csányi akarja irányítani az ország agrárpiacát (is)



Folyamatosan zajlik a magyar oligarchák csendes háborúja a stratégiai ágazatokban, a magyar agrárszektor irányításáért folytatott küzdelemből pedig - ami egy rendkívül jól jövedelmező üzletág - Csányi Sándor sem szeretne kimaradni.


A KITE Zrt., a legnagyobb magyar agrárintegrátor cégre, kezdetben csupán a második leggazdagabb magyarnak tartott Bige László pályázott, a szintén stratégiainak számító péti Nitrogénművek Zrt.-n keresztül, mellyel voltaképpen egyedüliként tett ajánlatot, ám Csányi Sándor, egy KITE Zrt.-s középvezetőn, Guba Sándoron - mintegy strómanon - keresztül, durván beletenyerelt az üzletbe.
Az OTP Bank Nyrt. rendkívül rövid és szűkszavú közleményben tájékoztatta a piacot arról, hogy az Inga Kettő Kft.-n, az Összehangoló Kft.-n, a Stabilizáló Kft.-n és a Bank Center No. 1. Kft.-n keresztül 46,69%-os mértékű közvetett tulajdoni részesedéssel rendelkezik a nádudvari KITE Mezőgazdasági és Szolgáltató Zrt.-ben - írta tegnap a Portfolio érdekeltéségébe tartozó agrárszektor.hu.

Fontos megemlíteni, hogy a Bábolna Zrt. korábbi, illetve az IKR Zrt. közelmúltbeli szétesése és input üzletágainak, a cseh Andrej Babis érdekeltéségébe kerülésével, ma a KITE Zrt. számít a legnagyobb hazai agrárintegrátori szervezetnek, amely közvetlenül 9 ezer, indirekt módon pedig további több mint 10 ezer termelővel áll kapcsolatban.


"Évekkel ezelőtt egyszer már meg akartam venni a KITE-t, de akkor nem sikerült" - fogalmazott még 2013. októberében Bige László, illetve elmondta az is, hogy a mostani megvásárlást több mint egy évig tartó tárgyalások előzték meg. "A többségi tulajdon megvan, a többit majd meglátjuk" - utalt a ma még folyamatban lévő adásvételi aktusra Bige László, hozzátéve, hogy a KITE megvétele ,,több tízmilliárd" forintba kerülhet.

A tavaly szeptemberi állás alapján, a Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek Zrt., a menedzsment és a dolgozók tulajdonában lévő, együttesen 52 százalékos részvénycsomagért a névérték (teljes névérték: 1,5 mrd Ft) tizennyolcszorosát fizette volna, míg a névérték tízszeresét adná egy további 28 százalékos pakettért, amelyet mezőgazdasági termelőüzemek birtokolnak. A fennmaradó tulajdoni hányad pedig banki, beszállítói és egyéb külső érdekkörben van, a felvásárlás szempontjából viszont ez már nem annyira jelentős. (A céginfo.hu és a Portfoli.hu elemzői, ez utóbbi 20 százalék ellentételezését, a névérték ötszörösével számolták, és így jött ki, hogy megközelítőleg 18-20 milliárd forintot szánhat Bige László, a KITE felvásárlására.)


(A feltüntetett pakettek arányai - menet közben, valami okból - 52-28-20 %-okról, 52-29-19 %-okra módosultak.)

Az ajánlat, egyes piaci elemzők szerint nem volt túl nagyvonalú, még annak ellenére sem, hogy a tulajdonosi kör már évek óta próbál túladni a cégen, de tekintve az elmúlt évek komolyan emelkedő üzleti ereményeit, a több milliárdos nettó készpénz állományát, árukészletét és egyéb vagyonelemeit, a KITE Zrt., szerény becslések szerint is dupla annyit ér, azonban más - komolyabb ajánlatot tevő - érdeklődő nem volt.

A KITE Zrt. többségi részvénycsomagjának (52%) vételárát, október elején, a Nitrogénművek Zrt. letétbe is helyezte és megállapodás született az adásvétel feltételeiről, amely azonban egy hosszabb folyamat, ugyanis a tranzakciót jóvá kell hagynia, egyrészről a tulajdonosi kör közgyűlésének, később pedig a Gazdasági Versenyhivalnak (GVH). Ez, lényegében azt jelenti, hogy újabb vételi ajánlatokat már nem fogad be a cég, azonban a tulajdonosok - vagy akár a GVH - még megakaszthatja a tulajdonosváltást.
Nem sokkal ezután, a 2013. október 15-én tartott közgyűlés alkalmával, a KITE Zrt., kisebbségi részvénycsomágját (29%) birtokló KITE Kft. taggyűlése - mely a mezőgazdasági termelőüzemeket tömöríti - nem a Nitrogénművek Zrt. tízszeres, hanem Guba Sándor, a KITE Zrt. egyik régióvezetőjének, OTP hitelből történő finanszírozású és a névérték húszszorosát fizető részvényvásárlási ajánlatát fogadta el, ráadásul száz százalékos szavazati aránnyal. Guba Sándor bemutatta a közgyűlésnek az ügylet bonyolításához szükséges, nagyjából 9 milliárdos OTP bankgaranciát és ígéretett tett, a fennmaradó 19 %-nyi, a kisrészvényesek kezében lévő pakett, szintén a névérték húszszorosáért történő felvásárlására, ami további, kb. 4 milliárd forintba fog kerülni.
Az OTP legutóbbi, rövid bejelentéséből egyébként az következik, hogy az említett felvásárlások már meg is történtek.

A Nitrogénművek Zrt. szerint Guba Sándor, egyértelműen egy stróman, hiszen a KITE Zrt. munkavállalójaként, sem vagyona, sem hitelképessége nem volt egy ilyen horderejű felvásárláshoz, a harmadik személy javára történő, elővásárlási jog érvényesítése pedig jogszabályokba ütközik. A vállalat gyanítja azt is, hogy a Guba Sándort finanszírozó hitelintézet súlyosan megsértette az ügyfélazonosítási, kockázatkezelési és a pénzmosási szabályokat, ezért a társaság nyomozóhatósági vizsgálatot illetve MNB ellenőrzést kíván kezdeményezni.

A KITE Zrt. egyes tulajdonosai viszont úgy gondolják, hogy Bige László és a Nitrogénművek jogi álláspontja “inkorrekt és meggondolatlan fenyegésnek" minősíthető, ami azt is eredményezheti, hogy amennyiben a kilátásba helyezett vizsgálatok megvalósulnak, úgy éppen a legnagyobb üzleti partnerei távolodnának el a nádudvai cégtől, ami annak szétszakadását is jelentheti.

Jelen pillanatban, a magyar agrárszektor irányításáért vívott csata, a következőképpen áll:

Bige László (52%) - Csányi Sándor (46,69%)

Kíváncsian várjuk a folytatást.


http://borsodhirei.hu/gazdasag/cikkek/csanyi-akarja-iranyitani-az-orszag-agrarpia cat-is/1714-csanyi-akarja-iranyitani-az-orszag-agrarpiacat-is
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: agrárintegrátori, régióvezetőjének, kockázatkezelési, ellentételezését, kisrészvényesek, agrárintegrátor, érdekeltéségébe, nyomozóhatósági, termelőüzemeket, versenyhivalnak, következőképpen, felvásárlására, megközelítőleg, felvásárláshoz, hitelképessége, jogszabályokba, megakaszthatja, bonyolításához, húszszorosáért, bejelentéséből, finanszírozású, szétszakadását, eredményezheti, meggondolatlan, nitrogénművek, mezőgazdasági, stratégiainak, irányításáért, részesedéssel, vagyonelemeit, közgyűlésének, megvalósulnak, szempontjából, feltételeiről, beletenyerelt, közelmúltbeli, ország agrárpiacát, magyar oligarchák, stratégiai ágazatokban, magyar agrárszektor, legnagyobb magyar, második leggazdagabb, szintén stratégiainak, piacot arról, nádudvari KITE, cseh Andrej, legnagyobb hazai, mostani megvásárlást, évig tartó, többségi tulajdon, többit majd, tavaly szeptemberi, Csányi Sándor, KITE Zrt, Bige László, Nitrogénművek Zrt, Guba Sándoron, Bank Nyrt, Inga Kettő Kft, Összehangoló Kft, Stabilizáló Kft, Bank Center No, KITE Mezőgazdasági, Szolgáltató Zrt, Bábolna Zrt, Andrej Babis, Gazdasági Versenyhivalnak, KITE Kft, Guba Sándor, Guba Sándort,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png cica  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png férfi  Png kutya  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Erdőn  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem számIt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png kutya  Hiányzik  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nevem  Png lepke  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png virág  Fehér virág  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Lóhere  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Png ház  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png kislány  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Örülök, hogy látlak!  Mai harmónia kártyám  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Mai harmónia kártyám  Tavaszi kép  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alázat  Akarat  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png kutya  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Alázat  Png csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Neked tudnod kell  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png cica  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ország agrárpiacát, magyar oligarchák, stratégiai ágazatokban, magyar agrárszektor, legnagyobb magyar, második leggazdagabb, szintén stratégiainak, piacot arról, nádudvari KITE, cseh Andrej, legnagyobb hazai, mostani megvásárlást, évig tartó, többségi tulajdon, többit majd, tavaly szeptemberi, dolgozók tulajdonában, névérték tízszeresét, fennmaradó tulajdoni, felvásárlás szempontjából, névérték ötszörösével, feltüntetett pakettek, elmúlt évek, több milliárdos, adásvétel feltételeiről, hosszabb folyamat, tranzakciót jóvá, mezőgazdasági termelőüzemeket, névérték húszszorosát, ügylet bonyolításához, kisrészvényesek kezében, névérték húszszorosáért, említett felvásárlások, ilyen horderejű, harmadik személy, vállalat gyanítja, pénzmosási szabályokat, társaság nyomozóhatósági, kilátásba helyezett, legnagyobb üzleti, nádudvai cégtől, agrárintegrátori, régióvezetőjének, kockázatkezelési, ellentételezését, kisrészvényesek, agrárintegrátor, érdekeltéségébe, nyomozóhatósági, termelőüzemeket, versenyhivalnak, következőképpen, felvásárlására, megközelítőleg, felvásárláshoz, hitelképessége, jogszabályokba, megakaszthatja, bonyolításához, húszszorosáért, bejelentéséből, finanszírozású, szétszakadását, eredményezheti, meggondolatlan, nitrogénművek, mezőgazdasági, stratégiainak, irányításáért, részesedéssel, vagyonelemeit, közgyűlésének, megvalósulnak, szempontjából, feltételeiről, beletenyerelt, közelmúltbeli, felvásárlások, érvényesítése, termelőüzemek, kezdeményezni, bankgaranciát, árukészletét, tulajdonában, középvezetőn, szervezetnek, kapcsolatban, feltüntetett, ötszörösével, összehangoló, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.